limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Makaron z pieczonymi szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolejny przepis na "PIESkie żarcie" ;-)

Makaron z pieczonymi szparagami

Składniki:

Makaron z pieczonymi szparagami

 

  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 700 g szparagów, pokrojonych na dwucentymetrowe kawałki
  • 1,5 szklanki mrożonej kukurydzy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g makaronu ryżowego nitki
  • 1/4 szklanki utartego parmezanu
  • 60 g miękkiego koziego sera, pokruszonego
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Makaron z pieczonymi szparagami
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. Orzechy prażę, aż zrobią się chrupkie i aromatyczne. Później zwiększam temperaturę piekarnika do 230 stopni. Kiedy orzechy troszkę ostygną, wtedy je grubo siekam. Następnie mieszam szparagi z kukurydzą i oliwą w formie do pieczenia. Piekę 10 minut, aż szparagi zmiękną i nieco się przyrumienią. Makaron ryżowy wrzucam do dużego rondla i przyżądzam go według przepisu podanego na opakowaniu. Odlewam, zachowując 3/4 szklanki wody. Przekładam makaron do dużej salaterki. Do makaronu dodaję szparagi i kukurydzę, zachowaną wodę od gotowania, parmezan, kozi ser, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszam starannie. Tak przygotowany makaron podaję posypany orzechami.