jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makaron z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Makaron porcjujemy na talerze. Przed podaniem oprószamy szczypiorkiem. Czasem słyszę pytanie, czy można jeść pokrzywę? Oczywiście, że tak. Można , a nawet trzeba!!! Pomysłów na jej przygotowanie jest wiele. Dziś polecam jej połączenie z makaronem.

Makaron z pokrzywą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z pokrzywą

SKŁADNIKI

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 300 gram pieczarek,
  • 1,5 litrowa miseczka listków pokrzywy,
  • 0,5 słoiczka suszonych pomidorów w oleju,
  • 300 gram makaronu wstążki,
  • Olej,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Sól do smaku,
  • Około 0,5 szklanki śmietanki,
  • 5 dag startego żółtego sera,
  • Szczypiorek i bratki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron z pokrzywą

ETAP 1

Makaron z pokrzywą
Ugotowany makaron odcedzamy

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.

ETAP 2

Makaron z pokrzywą
Pokrzywę sparzamy i odsączamy

Pokrzywę sparzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie odciskamy. Jeśli listki były duże siekamy je.

ETAP 3

Makaron z pokrzywą
Pieczarki przysmażamy i przyprawiamy

Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, przysmażamy na oleju i doprawiamy do smaku.

ETAP 4

Makaron z pokrzywą
Obsmażony filet dusimy w śmietance

Umyty i osuszony filet kroimy w kostkę. Przyprawiony wrzucamy na rozgrzany olej i przysmażamy. W dalszej kolejności mięso podlewamy śmietanką i dusimy.

ETAP 5

Makaron z pokrzywą
Filet łączymy z pieczarkami i pokrzywą

. Następnie łączymy je z pieczarkami i pokrzywą. Gdy dodane składniki się podgrzeją całość łączymy z serem, pokrojonymi pomidorami oraz makaronem. Danie podgrzewamy i ostatecznie doprawiamy do smaku.

Makaron porcjujemy na talerze. Przed podaniem oprószamy szczypiorkiem.


Tagi:

dania makaron