sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Spaghetti z pokrzywą i szpinakiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szpinak i pokrzywa posiadają mnóstwo witamin. Zarówno jedno jak i drugie charakteryzują się specyficznym smak. Spaghetti, które z nich przygotowałam jest ciekawe i oryginalne.

Spaghetti z pokrzywą i szpinakiem

Składniki:

Spaghetti z pokrzywą i szpinakiem

Sposób przygotowania:

Spaghetti z pokrzywą i szpinakiem
Z racji tego, że pokrzywa ma bardzo specyficzny smak jej ilość powinna wynosić 1/3 ilości szpinaku.

Wszystkie liście dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozdrabniamy je w malakserze bądź drobno szatkujemy nożem. Podsmażamy je na maśle, możemy podlać odrobiną wody. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Makaron gotujemy al dente. Płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka z sosem. Całość podgrzewamy przez chwilę. Proponuję podawać takie spaghetti ze startym parmezanem. Wspaniale podkreśli smak dania.