Sposób przygotowania:
Makaron z pomidorami
Na patelnie wlewamy trochę oliwy z oliwek, dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i smażymy na wolnym ogniu, po kilku minutach solimy, dodajemy oregano, kilka listków świeżej bazylii i łyżeczkę cukru. Jeśli sos zrobił się zbyt gęsty, możemy dolać trochę oliwy.
W czasie gdy sos się smaży, gotujemy wodę na makaron.
Makaron gotujemy oczywiście al dente, odcedzamy- nie przelewamy zimną wodą!
Na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem (można wymieszać sos z makaronem na patelni lub w garnku – co kto woli ), posypujemy startym żółtym serem, dekorujemy kilkoma listkami aromatycznej bazylii … gotowe .
W czasie gdy sos się smaży, gotujemy wodę na makaron.
Makaron gotujemy oczywiście al dente, odcedzamy- nie przelewamy zimną wodą!
Na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem (można wymieszać sos z makaronem na patelni lub w garnku – co kto woli ), posypujemy startym żółtym serem, dekorujemy kilkoma listkami aromatycznej bazylii … gotowe .