ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Makaron z pomidorami i pesto Genovese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki i dobry obiad z pomidorkami

Makaron z pomidorami i pesto Genovese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z pomidorami i pesto Genovese

 

Sposób przygotowania:

Makaron z pomidorami i pesto Genovese
Pomidory parzę we wrzątku i obieram ze skórki. Kroję na małe cząstki. Czosnek obieram i siekam na cienkie plasterki lub jak kto woli przeciskami przez praskę. Makaron gotuję w osolonej wodzie w czasie podanym na opakowaniu. Na oliwie podsmażam pomidory z czosnkiem aż będą rozgotowane. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego i 1/3 szklanki wody. Całość zagotowuję, zdejmuję z ognia i dodaję żółtko aby sos się ładnie polączył w całość. Do sosu dodaję makaron i mieszam aby się cały oblepił. Przyprawiam solą i pieprzem lub chilli jeśli mam ochotę na cos ostrzejszego. Pesto mieszam z łyżeczką śmietany i polewam makaron na talerzu.
Makaron z pomidorami i pesto Genovese
We wrzątku parzę pomidory i obieram ze skórki
Makaron z pomidorami i pesto Genovese
Czosnek obieram i siekam na drobne i cienkie plasterki
Makaron z pomidorami i pesto Genovese
Oddzielam białko od żółtka i żółtko dodaję do sosu
Makaron z pomidorami i pesto Genovese
Przygotowanie modyfikowanego pesto to zmieszanie śmietany z tymże sosem