zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2414]

Makaron z potrawką schabowo - grzybową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Miałam kawałek schabu ale dla nas na obiad był za mały. Zrobiłam pyszną potrawkę i podałam ją z makaronem.

Makaron z potrawką schabowo - grzybową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z potrawką schabowo - grzybową

 

  • 300 g schabu bez kości
  • 300 g blanszowanych opieniek ( mrożone )
  • 1 cebula
  • 1,5 szk mieszanki ( groszek, marchew, kukurydza ze słoika )
  • 1 l rosołu
  • Do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • czosnek granulowany
  • kucharek w płynie ( opcjonalnie )
  • Dodatkowo :
  • 1/2 szk śmietany 18 % słodkiej
  • 1 łyżka mąki ( czubata )
  • 3 łyżki oleju
  • koperek posiekany
  • 500 g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

Makaron z potrawką schabowo - grzybową
Opieńki rozmrozić i opłukać, odsączyć na sicie. Schab pokroić w paski i wrzucić na rozgrzany olek w szerokim rondlu. Podsmażyć, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz opieńki i dalej smażyć. Gdy wszystko się ładnie podsmaży, podlać rosołem i dodać przyprawy, dusić 10 minut a potem dodać mieszankę i zagotować. Na koniec śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić nią sos, zagotować. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i podawać z przygotowaną potrawką, na koniec posypać koperkiem.
Makaron z potrawką schabowo - grzybową
podsmażyć składniki a potem podlac rosołem
Makaron z potrawką schabowo - grzybową
na koniec zagęścić potrawkę mąką ze śmietaną