margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Makaron z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaronowa pycha na chłodniejsze dni i nie tylko :)

Makaron z pulpecikami

Składniki:

Makaron z pulpecikami

 

  • makaron świderki lub inne ulubione kształty
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 1-2 szklanki bulionu lub rosołu (przepis na rosół Waldzia https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html )
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy: bazylia, oregano
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • natka pietruszki
  • czerstwa bułka
  • mleko
  • warzywa mrożone najlepiej krojone w paski
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • oliwa
  • 1łyżka mąki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Makaron z pulpecikami
Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem i czekamy aż cała łdnie nasiąknie i zrobi się miękka. Nastepnie dokładnie odciskamy bułkę z mleka i dodajemy do mięsa (mleko pozostawiamy zużyjemy do przesmażenia cebuli). Do mięsa i bułki dodajemy jajko, ulubione przypraw: przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, oregano, sól, pieprz. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie na złoty kolor, następnie podlewamy mlekiem pozostałym z odciśnięcia bułki. Całe mleko powinno być wchłoniete przez cebulę, mieszamy żeby się nie przypaliło, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia potem dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe pulpeciki. Rozgrzewamy oliwę podsmażamy pulpety z każdej strony. Nastepnie dodajemy mrożone warzywa smażymy mieszając kilka minut, następnie całość zalewamy 1-2 szklankami rosołu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy co jakiś czas obracając pulpeciki. Wszystko dusimy około 10-15 min. W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy, przekładamy na głębsze talerze. Sos jest gotowy ale możemy go również zagęścić łyżką mąki i łyżką jogurtu naturalnego. Jeśli zagęszczamy to gotujemy dodatkowo przez ok 7 min. Pulpeciki wykładamy na makaron i polewamy warzywnym sosem. Smacznego.