Sposób przygotowania:
Makaron z pulpecikami
Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem i czekamy aż cała łdnie nasiąknie i zrobi się miękka. Nastepnie dokładnie odciskamy bułkę z mleka i dodajemy do mięsa (mleko pozostawiamy zużyjemy do przesmażenia cebuli). Do mięsa i bułki dodajemy jajko, ulubione przypraw: przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, oregano, sól, pieprz. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie na złoty kolor, następnie podlewamy mlekiem pozostałym z odciśnięcia bułki. Całe mleko powinno być wchłoniete przez cebulę, mieszamy żeby się nie przypaliło, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia potem dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe pulpeciki. Rozgrzewamy oliwę podsmażamy pulpety z każdej strony. Nastepnie dodajemy mrożone warzywa smażymy mieszając kilka minut, następnie całość zalewamy 1-2 szklankami rosołu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy co jakiś czas obracając pulpeciki. Wszystko dusimy około 10-15 min. W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy, przekładamy na głębsze talerze. Sos jest gotowy ale możemy go również zagęścić łyżką mąki i łyżką jogurtu naturalnego. Jeśli zagęszczamy to gotujemy dodatkowo przez ok 7 min. Pulpeciki wykładamy na makaron i polewamy warzywnym sosem. Smacznego.