Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Makaron z resztkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Makaron z cyklu "na winie" czyli co się nawinie to nie zginie

Makaron z resztkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z resztkami

 

  • 1/2 op makaronu świderki
  • 1 kabanos drobiowy
  • kilka plaserków szynki z kurczaka
  • kilka rózyczek mrożonego brokuła
  • 2 zabki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 1 bulionetka drobiowa
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Makaron z resztkami
Makaron gotujemy tak jak podano na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebuli. Smażymy. Kabanosa kroimy drobno, szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Dorzucamy brokuła i chwilke smażymy aż zmięknie. Kremówkę mieszamy z jajkiem i bulionetką. Dodajemy pieprz. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Podgrzewając na małym ogniu ciagle mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy sos do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszamy.
Makaron z resztkami
Czosnek i cebulę podsmazamy na oliwie z oliwek.
Makaron z resztkami
Dodajemy posiekanego kabanosa oraz szynkę z kurczaka
Makaron z resztkami
Dodajemy kilka rózyczek mrozonego brokuła
Makaron z resztkami
Dodajemy śmietanę zmieszaną z jajkiem i bulionetką