kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1069]

Makaron z soczewicą i bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne, wegetariańskie danie obiadowe. Sos przygotowałam z warzyw korzeniowych, bakłażana i soczewicy. Polecam.

Makaron z soczewicą i bakłażanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z soczewicą i bakłażanem

Na sos :

  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 100 g selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szkl wody
  • 8 łyżek soczewicy
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron z soczewicą i bakłażanem
Sos : cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. 

Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę i czosnek, dodajemy starte warzywa i smażymy kolejne 10 minut. 

Wlewamy wodę i dodajemy soczewicę, gotujemy do miękkości.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i ciepły sos blendujemy.

Makaron : do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól i olej, zagotowujemy. Do gotującej wody wkładamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. 

Makaron podajemy z przygotowanym sosem.

Na makaron :

0,5 kg makaronu spaghetti
woda
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju

Makaron z soczewicą i bakłażanem
Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na oleju.
Makaron z soczewicą i bakłażanem
Obrane ze skórki i umyte warzywa ścieramy na tarce.
Makaron z soczewicą i bakłażanem
Wszystkie składniki gotujemy razem przez chwilę.