Sposób przygotowania:
Makaron z soją i bekonem
Ziarno soi wypłukać, namoczyć na 12 godzin w dużej ilości zimnej wody, odcedzić. Ponownie wlać dużo zimnej wody i gotować do miękkości mniej więcej przez 2 godziny, dolewając wodę, jeśli się wygotuje. Odcedzić i jeszcze ciepłe starannie rozgnieść widelcem. Makaron ugotować al. dente. Bekon lub boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać jak najdrobniej. W rondlu o grubym dnie rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać bekon lub boczek, zrumienić. Dodać rozgniecioną soję i rozmaryn, starannie połączyć. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Dodać makaron, wymieszać. Na patelni roztopić masło, nie rumienić!!! dodać sok z cytryny, połączyć dokładnie, polać makaron, posypać posiekana natką i natychmiast podawać.