Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Makaron z sosem cukiniowo-śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Błyskawiczne i dziecinnie proste w przygotowaniu bezmięsne danie obiadowe dla całej rodziny, idealne na lato.

Makaron z sosem cukiniowo-śmietanowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron z sosem cukiniowo-śmietanowym

 

  • 2 małe cukinie
  • 2 małe cebulki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 g śmietany 30%
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 300 g ulubionego makaronu

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem cukiniowo-śmietanowym
1. Z cukinii usunąć końcówki, dokładnie ją umyć i osuszyć na ręczniku papierowym (nie obierać). Zetrzeć na dużych oczkach.

2. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na rumiano pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Dorzucić cukinię i smażyć 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając.

3. Wlać śmietankę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę. Dusić przez 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić przez kolejne 5 minut. Podawać z ugotowanym w międzyczasie makaronem.

Smacznego!
Makaron z sosem cukiniowo-śmietanowym
Bezmięsny obiad na lato-makaron ze śmietanką i cukinią