zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Pappardelle z sosem i kotletem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szybkie danie , pożywne i smaczne. Kremowy sos z makaronem i soczyste kolety mielone , to doskonały obiad.

Pappardelle z sosem i kotletem

Składniki:

Pappardelle z sosem i kotletem

 

  • Serek topiony z ziołami (10 dag)
  • Serek topiony tylżycki ( 10 dag)
  • 250 ml mleka
  • 15 dag mozzarelli tartej
  • Makaron papardelle
  • Sól czosnkowa z ziołami
  • Biały pieprz mielony wg smaku

 

  • na kotlety:
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej + mleko do namoczenia
  • Pieprz, sól, czosnek w granulkach
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pappardelle z sosem i kotletem
Do lekko podgrzanego mleko dodaję kawałki serków topionych , mieszam cały czas podgrzewając aż do rozpuszczenia serków. Do sosu dodaję tartą mozzerellę i łączę z całością. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewam po troszku mleka.

Z mięsa mielonego przygotowuję kotlety. Do mięsa wbijam jajka, dodaję przyprawy i namoczoną bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiam, formuję kotleciki , obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano.

Makaron gotuje al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu odcedzam. Przekładam do sosu i mieszam.

Wykładam porcje na talerze, na wierzch kładę kotleta. Podaję gorące.