Sposób przygotowania:
Gulasz z karkówki z makaronem Papardelle
Umytą karkówkę pokroić w plastry , a potem w równomierną , małą kostkę. Posypać w pojemniku przyprawami ( papryka, pieprz , szczypta soli). Skropić 2 łyżkami oleju i alkoholem. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Namoczyć grzyby. Rozgrzać resztę oleju w garnku o grubym dnie lub na patelni. Wrzucić mięso i obsmażać. Pokroić cebulę w pół krążki i dosypać do mięsa. Chwilę smażyć . Zalać w garnku wodą ( w tym woda z moczenia grzybów) i dołożyć grzyby ( małe kawałki). Dusić na bardzo małym gazie 1,5 godziny ( płyn ma się w tym czasie zredukować do 1,5 szklanki) Doprawić do smaku maggi. Ugotować al'dente 2 ,,gniazda" makaronu Papardelle . Odcedzić. Układać porcję makaronu na porcji gulaszu i posypać usiekaną natką pietruszki. * Jeśli gulasz byłby za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie ( potem zagotować gulasz ). ** Dodaję odrobinę alkoholu bo podpatrzyłam w przepisach kuchni chińskiej , że wieprzowina w takiej marynacie kruszeje.