Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gulasz z karkówki z makaronem Papardelle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam gulasze , a w zasadzie to sos od nich - mięsa nie musi być :).

Gulasz  z karkówki z makaronem Papardelle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z karkówki z makaronem Papardelle

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z karkówki z makaronem Papardelle
Umytą karkówkę pokroić w plastry , a potem w równomierną , małą kostkę. Posypać w pojemniku przyprawami ( papryka, pieprz , szczypta soli). Skropić 2 łyżkami oleju i alkoholem. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Namoczyć grzyby. Rozgrzać resztę oleju w garnku o grubym dnie lub na patelni. Wrzucić mięso i obsmażać. Pokroić cebulę w pół krążki i dosypać do mięsa. Chwilę smażyć . Zalać w garnku wodą ( w tym woda z moczenia grzybów) i dołożyć grzyby ( małe kawałki). Dusić na bardzo małym gazie 1,5 godziny ( płyn ma się w tym czasie zredukować do 1,5 szklanki) Doprawić do smaku maggi. Ugotować al'dente 2 ,,gniazda" makaronu Papardelle . Odcedzić. Układać porcję makaronu na porcji gulaszu i posypać usiekaną natką pietruszki. * Jeśli gulasz byłby za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie ( potem zagotować gulasz ). ** Dodaję odrobinę alkoholu bo podpatrzyłam w przepisach kuchni chińskiej , że wieprzowina w takiej marynacie kruszeje.
Gulasz  z karkówki z makaronem Papardelle
Pokroić karkówkę-posypać przyprawami i po wymieszaniu zostawić zamarynowane na kilka godzin
Gulasz  z karkówki z makaronem Papardelle
Obsmażyć mięso a następnie obok pokrojoną cebulę
Gulasz  z karkówki z makaronem Papardelle
Obsmażone mięso i cebulę zalać wodą- dusić do miękkości- doprawić do smaku
Gulasz  z karkówki z makaronem Papardelle
Ugotować a potem odcedzić makaron papardelle