PannaAmatorka

PannaAmatorka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Makaron z sosem jogurtowo- szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lżejsza wersja makaronu ze szpinakiem

Makaron z sosem jogurtowo- szpinakowym

Składniki:

Makaron z sosem jogurtowo- szpinakowym

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem jogurtowo- szpinakowym
Cebulę siekamy na drobno, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy pokrojony wcześniej w dość drobną kostkę filet. Smażymy na dość małym ogniu często mieszając. Gdy kurczak podsmaży się z zewnątrz solimy go. Delikatnie złocimy kurczaka. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę ziół prowansalskich, drobno posiekaną papryczkę (najlepiej dodawać po trochu i próbować, ponieważ papryczka papryczce nierówna i można przesadzić ;) ) sól i pieprz do smaku. Gdy kurczak będzie lekko złotawy dodajemy szpinak, odparowujemy wodę. Dodajemy sos jogurtowy delikatnie mieszając. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia i od razu wyłączamy palnik, gdyż jogurt zbyt długo gotowany brzydko się rozwarstwi. makaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. W dużym garnku łączymy makaron z sosem i od razu podajemy.