gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Makaron z sosem pieczarkowo koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przygotowane danie: makaron z sosem pieczarkowo koperkowym podaję na obiad jako danie główne. Polecam.

Makaron z sosem pieczarkowo koperkowym

Składniki:

Makaron z sosem pieczarkowo koperkowym

 

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 650 gram pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • mały pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pieczarkowo koperkowym

ETAP 1:

Makaron z sosem pieczarkowo koperkowym
Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą o odcedzamy.

ETAP 2:

Makaron z sosem pieczarkowo koperkowym
Obraną i posiekaną drobno cebulę podsmażamy.

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy przez chwilę na oliwie.

ETAP 3:

Makaron z sosem pieczarkowo koperkowym
Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do podsmażonej cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy.

ETAP 4:

Makaron z sosem pieczarkowo koperkowym
Do pieczarek wlewamy śmietankę kremówkę.

Następnie do pieczarek wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki będą miękkie. Po czym wlewamy śmietankę i gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu.

ETAP 5:

Makaron z sosem pieczarkowo koperkowym
Do sosu dodajemy posiekany koperek.

Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem.


Tagi:

makron danie sos