kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Cannelloni w moim wykonaniu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Moje cannelloni nie jest tradycyjne, gdyż nie jest przyrządzane typowo po włosku, ale zapewniam, iż jest bardzo smaczne i łatwe do wykonania. Idealne dla początkujących. Warto przygotować go nieco więcej gdyż szybko znika z talerzy.

Cannelloni w moim wykonaniu

Składniki:

Cannelloni w moim wykonaniu

 

  • makaron cannelloni - 12 sztuk
  • mięso wieprzowo -wołowe 500 g
  • cebula
  • przyprawa do dań po bolońsku
  • olej
  • ser żółty

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni w moim wykonaniu
1. Mięso zmielić wraz z cebulką. Rozgrzać olej i smażyć mięso przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie przyprawę do dań po bolońsku rozprowadzić w szklance zimnej wody i wlać do mięsa. Całość gotować jeszcze około 5 minut.

2. Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować tłuszczem. Makaron cannelloni napełniać ostudzonym już mięsem, po czym wypełnione rurki układać obok siebie w naczyniu.

3. Następnie wykonać sos beszamelowy: masło rozpuścić na niewielkim ogniu, dodać mąkę i bardzo energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Powoli dolewać zimne mleko,cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Ułożony w naczyniu makaron polać sosem beszamelowym i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie cannelloni posypać startym serem żółtym i całość zapiekać jeszcze 15 minut.

Tagi:

dania makarony