gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Makaron z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

szybki obiad, który bardzo lubimy

Makaron z sosem pomidorowym

Składniki:

Makaron z sosem pomidorowym

 

  • 1 opakowanie makaronu świderki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 50 gram margaryny,
  • 2-3 kawałki kiełbasy,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 1 sos boloński amino,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml śmietanki 12-procentowej

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pomidorowym
Makaron gotujemy do miękkości w wodzie dodając oliwę i sól. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie przygotowujemy sos: kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku dodając margarynę. Do podsmażonej kiełbasy dolewamy szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową i całość zagotowujemy. Sos boloński amino rozpuszczamy w połowie szklanki wody i wlewamy do garnka z kiełbasą, ponownie zagotowując. Aby sos był gęstszy i miał bardziej wyrazisty smak możemy dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę ( śmietanę można wymieszać z mąką ). Na końcu przyprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką.