edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Makaron z sosem z fety i migdałów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zaskakujące połączenie słonej fety, chrupiących migdałów i aromatycznego cynamonu. Wbrew pozorom całość świetnie komponuje się w oryginalnym sosie do makaronu.

Makaron z sosem z fety i migdałów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z sosem z fety i migdałów

 

  • 25-30 dag makaronu – u mnie kolorowe serduszka
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 5 dag obranych i posiekanych migdałów
  • 12 dag sera typu feta
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego – u mnie domowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • świeżo zmielony pieprz
  • pestki słonecznika do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem z fety i migdałów
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić i gorący wymieszać z połową masła. Do rondelka wlać kremówkę, dodać pokruszony lub pokrojony ser, migdały i po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszać aż ser się rozpuści, do uzyskania gładkiej masy. Dodać resztę masła i podgrzany bulion, gotować kilka minut aż sos zacznie gęstnieć, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Gorący makaron wymieszać z sosem, wyłożyć na talerze i posypać uprażonymi pestkami słonecznika.
Makaron z sosem z fety i migdałów
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Makaron z sosem z fety i migdałów
Do rondelka wlać kremówkę, dodać pokruszony lub pokrojony ser, migdały i po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu.
Makaron z sosem z fety i migdałów
Gotować kilka minut aż sos zacznie gęstnieć, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.