margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Makaron z tuńczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybkie i pyszne danie :)

Makaron z tuńczykiem

Składniki:

Makaron z tuńczykiem

 

  • makaron świderki, wstążki, rurki (użyłam kolorowego makaronu)
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • bazylia (świeża jeszcze lepsza)
  • śmietana lub jogurt typu greckiego
  • żółty ser do posypania
  • ew. 2 łyżki kukurydzy

 

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem
Na patelni rozgrzewamy olej z tuńczyka na nim podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę lub pióra oraz przeciśnięty czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Można dodać 2 łyżki kukurydzy. Następnie dodaje tuńczyka, natkę pietruszki i bazylię kilka minut podsmażam mieszając wszystko razem. Na koniec wlewam śmietanę lub jogurt, dokładnie mieszamy ze sobą składniki i dusimy na patelni 5-6 minut mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron all dente. Odcedzamy i na ciepły makaron wykładamy sos. Ser ścieramy na tartce o grubych oczkach lub kroimy w paski i posypujemy całość. Można też najpierw oprószyć serem makaron i na to dopiero sos. Kolejność dowolna zawsze smakuje doskonale. Smacznego.

Tagi:

makaron sery ser