Sposób przygotowania:
Makaron z tuńczykiem i oliwkami 2
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Puszkę tuńczyka otworzyć, olej wlać na patelnię, dodać cebulę i paprykę i smażyć.Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek, chwilę przesmażyć, dodać tuńczyka i oliwki, wymieszać, dusić chwilę razem. Wrzucić pomidory w puszce, dodać pieprzu oraz bazylii wg smaku, zamieszać i dusić ok. 5 minut. W tym czasie ugotować al-dente makaron świderki. Z mozzarelli odkroić kilka plasterków do dekoracji, resztę zetrzeć na tarce i wsypać do sosu. Zamieszać, lekko podgrzać aby ser się rozpuścił.Na talerze wyłożyć makaron oraz sos, udekorować plasterkami mozzarelli oliwkami i posypać bazylią.