Makaron z tuńczykiem (z włoskiego „pasta al tonno”) to smaczne i proste danie, które można podać na obiad lub kolację. Wystarczy opakowanie makaronu, tuńczyk w puszce oraz kilka dodatków, aby w 20 minut przygotować potrawę, której nie powstydziłby się nawet szef włoskiej kuchni. Dodatkami do makaronu z tuńczykiem mogą być chociażby: szpinak, kukurydza, oliwki, brokuły, pomidory, a także sos śmietanowy bądź sos pomidorowy.

Makaron z tuńczykiem w podstawowej wersji może być pozbawiony dodatków innych niż naturalny olej z tuńczyka lub oliwa. Charakterystyczny smak tuńczyka można jednak przełamać kukurydzą z puszki lub pieczarkami. Doskonale komponuje się z nim także sos pesto, czyli bazylia utarta z oliwą, parmezanem, orzechami piniowymi i solą, a w wersji czerwonej także z suszonymi pomidorami. Pyszne danie z tuńczykiem można wyczarować niemal z każdego rodzaju makaronu, m.in.: z długiego, cienkiego makaronu spaghetti, farfalle, przypominającego kokardki, penne, czyli makaronu w kształcie krótkich rurek, pappardelle, szerokich, płaskich wstążek, węższych wstążek, tagliatelle, conchiliogni, czyli muszelek, które można nadziać mięsem tuńczyka.
Pizza z tuńczykiem

Pizza z tuńczykiem

Pizza z tuńczykiem doskonale smakuje na ostro. Pszenny spód smaruje się np. ajwarem (pikantną pastą warzywną z papryki i bakłażana) i rozkłada się na nim plasterki mozzarelli oraz rozdrobnionego tuńczyka z puszki, odsączonego z oleju lub sosu własnego. Fani owoców morza polubią połączenia tuńczyka z krewetkami i sosem czosnkowym. Do pizzy warto również dodać plasterki czarnych oliwek, ogórka konserwowego bądź kapary, a także cebulę, pieczarki, cukinię i słodki sos chilli.

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczyka z makaronem jest wyśmienita, gdy zostanie podana z grzankami. Grzanki można przyrządzać samodzielnie, z bagietek, pieczywa pszennego, razowego lub żytniego. Wystarczy na suchej patelni podgrzać kromkę przez kilkadziesiąt sekund z obu stron i w jeszcze ciepłą wsmarować ząbek czosnku. Do sałatek najlepiej nadaje się tuńczyk w sosie własnym z puszki. Mimo że posiada bardzo neutralny smak, dodaje potrawie rybnego charakteru.

Penne z tuńczykiem

Penne z tuńczykiem

Tuńczyk z makaronem to pomysł na intensywne w smaku danie, które można przygotować zaledwie w 15 minut. Makaron z tuńczykiem najczęściej przygotowywany jest z pomidorami z puszki lub z oliwkami. Przygotowując danie tuńczyka należy dokładnie odcedzić z zalewy, aby sos nie był zbyt rzadki. Do dań z makaronem, najlepiej wybierać tuńczyka rozdrobnionego, który dobrze połączy się z pozostałymi składnikami.

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka

Mięso tuńczyka może być doskonałym składnikiem pasty do kanapek. Do przyrządzenia pasty z tuńczyka na kanapki potrzebne jest mięso tej ryby, które można kupić w puszkach. Jeśli nie musimy ograniczać jej kaloryczności, możemy wybrać tuńczyka w oleju. Jeżeli natomiast wolimy, aby pasta była mniej kaloryczna, powinniśmy kupić tuńczyka w sosie własnym. Mięso ryby należy zmieszać z jajkiem. Pastę jajeczną z tuńczykiem robi się z jajka gotowanego na twardo. Oba główne składniki można rozgnieść widelcem, a następnie przyprawić szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki.

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Suszone pomidory to popularny składnik dań kuchni włoskiej. Idealnie nadają się one także do makaronu z tuńczykiem. Kiedy olej, w którym są przechowywane, zmiesza się z olejem tuńczyka, powstanie naturalny, aromatyczny sos do makaronu. Suszone pomidory bywają dosyć kwaśne, dlatego należy dodawać je do potrawy z umiarem. Innym pomysłem na makaron z tuńczykiem i pomidorami jest po prostu przygotowanie pomidorowego sosu do makaronu. Sos pomidorowy na zimno można przyrządzić ze świeżych pomidorów albo pomidorów z puszki. Wystarczy wówczas doprawić je, np. bazylią, pieprzem i solą, ewentualnie dodać łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany. Inną postacią pomidorowego sosu do makaronu z tuńczykiem jest sos na ciepło, z duszonych pomidorów. Mogą to być pomidory z puszki, a nawet passata, czyli pomidorowe puree. Dodaje się je do zeszklonej na oleju cebuli, przyprawia solą, pieprzem, bazylią i dusi przez kilkanaście minut, mieszając.

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Makaron z tuńczykiem i śmietaną to kolejna odsłona tej potrawy. Sos śmietanowy na zimno jest prosty do przygotowania: wystarczy zmieszać śmietanę (12%), z jogurtem naturalnym i majonezem, a także przyprawami: solą, pieprzem, tymiankiem, posiekanym koperkiem lub czosnkiem. Sos śmietanowy na ciepło, na bazie bulionu, wymaga nieco więcej wprawy, ponieważ podczas przygotowywania go należy zahartować śmietanę, aby się nie zważyła i nie zamieniła w grudki. Śmietanę warto zatem dodać do przestudzonego, ale jeszcze ciepłego bulionu, dosypać odrobinę mąki i wymieszać wszystko dokładnie. Dopiero kiedy letni bulion będzie równomiernie zabielony, można go podgrzać. Na końcu taki sos przyprawia się pieprzem oraz innymi przyprawami, według własnego uznania.

Znaleźliśmy 144 przepisów w kategorii Makaron z tuńczykiem