EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ciekawy pomysł na szybki i pyszny obiad, makaron szpinakowy smakuje rewelacyjnie z sosem camambert i pomidorkami.

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami

Składniki:

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami

 

  • 250 g makaronu wstążki (zielony- szpinakowy)
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
  • 2 sery camembert z pieprzem
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 duże cebule (może być jedna czerwona)
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 18%
  • olej
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami

ETAP 1:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z 1 łyżka oleju.

ETAP 2:

Makaron z tuńczykiem,pomidorkami w sosie camembert
cebulę i czosnek zeszklić na oliwie i dodać pomidorki

Na patelnie wlać olej, rozgrzać i wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, delikatnie zeszklić. Następnie dodać pokrojone w czwórki pomidorki koktajlowe i jeszcze chwilę smażyć.

ETAP 3:

Makaron z tuńczykiem,pomidorkami w sosie camembert
ser camembert pokroić w kostkę a natkę posiekać

Następnie dodać pokrojony w kostkę ser camembert. Gdy ser zacznie się topić, wrzucić tuńczyka i smażyć około 2 min ciągle mieszając. Po tym czasie wlać śmietanką i zagotować nadal mieszając.

ETAP 4:

Makaron z tuńczykiem,pomidorkami w sosie camembert
doprawić solą i pieprzem i na koniec dodać natkę z pietruszki

Po koniec smażenia dodać posiekaną natkę z pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.

ETAP 5:

Makaron rozłożyć na talerze i polać sosem.


Tagi:

pomidory