Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Makaron z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Potrawę podawać w salaterce, posypaną utartym serem

Makaron z warzywami

Składniki:

Makaron z warzywami

 

  • 25 dkg makaronu czterojajecznego luksusowego,
  • 6 szklanek wody,
  • 2/3 łyżki soli,
  • pół łyżki tłuszczu,
  • 20 dkg marchwi,
  • 70 dkg selerów,
  • 15 dkg porów,
  • 10 dkg czerwonej papryki,
  • 15 dkg brokułów,
  • 2-3 łyżki tłuszczu,
  • pół szklanki wody,
  • sól do smaku
  • 5 ziaren pieprzu,
  • papryka mielona do smaku,
  • ew.3 dkg sera tylżyckiego

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z warzywami
Umytewarzywaoczyścić,opłukać,pokrajaćwmakaronik lubzetrzećnatarceodużych otworach. Warzywa - oprócz brokuła podzielonego na małe różyczki - krótkopodsmażyćnatłuszczu i do podsmażonych dodaćbrokuła,wlaćgorącą wodę,przykryćiudusić;pod koniecdoprawićprzyprawami smakowymi. Makaronugotować we wrzącej ,posolonej wodzie,zahartować, czyli zalać 1.2 - 1 litrem zimnej wody, zamieszać, odcedzić, odsączyć z resztek wodyi wymieszaćztłuszczem.. Warzywa połączyć z gorącym makaronem,mieszającdwoma widelcami.

Tagi:

makaron sery ser