dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Makaron z wędzonym pstrągiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem selera naciowego z pysznym wędzonym pstrągiem. Pyszny obiad dla zabieganych.

Makaron z wędzonym pstrągiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z wędzonym pstrągiem

 

  • 50 dag makaronu penne
  • 150 g wędzonego pstrąga
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Sól, kolorowy pieprz z młynka
  • Papryka słodka wędzona
  • Oregano
  • 2-3 łyżki startego sera cheddar

Sposób przygotowania:

Makaron z wędzonym pstrągiem
Pstrąga rozdrobniłam, doprawiłam solą, kolorowym pieprzem i oregano. Skropiłam oliwą i odstawiłam. Czosnek obrałam, posiekałam. Seler naciowy pokroiłam w plastry, a pomidorki w ćwiartki.

Na patelni rozgrzała olej, wrzuciłam czosnek. Podsmażyłam przez chwilę, dodałam seler. Wymieszałam i smażyłam 3 minuty po czym dodałam pokrojone pomidory.

Warzywa doprawiłam solą, pieprzem i oregano. Smażyłam mieszając 3 minuty. Pod koniec dolałam passatę, wymieszałam. Zagotowałam i zestawiłam z palnika.

Makaron ugotowałam al-dente i wymieszałam z sosem pomidorowym. Wyłożyłam na talerze, na każdym położyłam porcję wędzonego pstrąga.
Makaron z wędzonym pstrągiem
Wędzony pstrąg rozdrobniony, doprawiony i skropiony oliwą
Makaron z wędzonym pstrągiem
Czosnek, seler naciowy i pomidory podsmażone na oleju.
Makaron z wędzonym pstrągiem
Podsmażone warzywa doprawione solą, pieprzem i oregano.
Makaron z wędzonym pstrągiem
Passata pomidorowa dodana do sosu podkreśli jego pomidorowy charakter.

Tagi:

makarony dania