Sposób przygotowania:
Makaron z wyspy Rodos
Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostudzenia. Bakłażany myję, obieram ze skórki i kroję je w plastry. Plastry bakłażana smażę na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu bakłażanów, na reszcie tłuszczu smażę posiekaną cebulę. Dodaję do cebulki mięso mielone, liść laurowy, doprawiam całość do smaku solą i pieprzem. Wkładam połowę pomidorów i dusze wszystko ok. 30 minut. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Na dno naczynia kładę plastry bakłażana, posypuję połową starego sera. Wykładam ugotowany makaron i posypuję resztą sera. Całość polewam sosem mięsnym, a wierzch przykrywam resztą pomidorów. Piekę zapiekankę w nagrzanym piekarniku do 180ºC około 30 minut.