mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Makaron z wyspy Rodos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, sycące danie makaronowe z mięsem, serem, bakłażanem i pomidorami

Makaron z wyspy Rodos Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z wyspy Rodos

 

Sposób przygotowania:

Makaron z wyspy Rodos
Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostudzenia. Bakłażany myję, obieram ze skórki i kroję je w plastry. Plastry bakłażana smażę na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu bakłażanów, na reszcie tłuszczu smażę posiekaną cebulę. Dodaję do cebulki mięso mielone, liść laurowy, doprawiam całość do smaku solą i pieprzem. Wkładam połowę pomidorów i dusze wszystko ok. 30 minut. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Na dno naczynia kładę plastry bakłażana, posypuję połową starego sera. Wykładam ugotowany makaron i posypuję resztą sera. Całość polewam sosem mięsnym, a wierzch przykrywam resztą pomidorów. Piekę zapiekankę w nagrzanym piekarniku do 180ºC około 30 minut.
Makaron z wyspy Rodos
Bakłażana kroję w plastry, posypuję przyprawami i smażę
Makaron z wyspy Rodos
Spaghetti gotuję w osolonej wodzie al dente
Makaron z wyspy Rodos
Do podsmażonej cebuli dodaję mięso mielone
Makaron z wyspy Rodos
Układam warstwow makaron z mięsem i warzywami, na wierzchu pomidory