anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Makaron z zieloną fasolką szparagową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tak zrobiony makaron możemy podać na lekki obiad lub kolację.

Makaron z zieloną fasolką szparagową

Składniki:

Makaron z zieloną fasolką szparagową

 

  • makaron wstążki 100 g
  • fasolka szparagowa zielona 100 g
  • orzeszki pinii 3 łyżki
  • szczypiorek posiekany 3 łyżki
  • ser Serra da Vila 50 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z zieloną fasolką szparagową
Orzeszki pinii lekko zrumieniłam na suchej patelni.
Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. W drugim garnku ugotowałam fasolkę w osolonej wodzie.
Makaron odcedziłam na durszlaku i przełożyłam do garnka, w którym się gotował, wlałam oliwę z oliwek, dodałam ugotowaną fasolkę szparagową, doprawiłam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszałam.
Na talerzach posypałam posiekanym szczypiorkiem, uprażonymi orzeszkami i tartym portugalskim serem Serra da Vila, który ma dość zdecydowany smak, a zrobiony jest z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego.