Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Makaron zapiekany kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre drugie danie.

Makaron zapiekany kapustą

Składniki:

Makaron zapiekany kapustą

 

  • 50 dag makaron
  • 1.60 kg kapusta biała
  • 20 dag cebula
  • 1 dag grzyby suszone
  • 30 dag jajka
  • 15 dag olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany kapustą
Grzyby umyć w wodzie, zalać wodą i ugotować, odparowując wodę, grzyby posiekać lub zemleć w maszynce.
Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na ćwiartki, zalać wodą, posolić i ugotować. Kapustę odcedzić i drobno posiekać.
Jajka umyć, ugotować na twardo, obrać pokroić w plastry. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i usmażyć na części tłuszczu na złoty kolor.Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i wymieszać z olejem. Blachy wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Układać warstwami: makaron, kapustę, grzyby, jajka, na wierzchu ułożyć makaron, polać stopionym tłuszczem i zapiec w gorącym piekarniku.