jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Makaron zapiekany z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

makaron zapiekany z cebulą, doskonały na obiad

Makaron zapiekany z cebulą

Składniki:

Makaron zapiekany z cebulą

 

  • 20 dag makaronu świderki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka tłuszczu- do wysmarowania naczynia
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 20 dag tartego żółtego ser goudy
  • sól

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z cebulą
Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą. Wymieszać z 2 łyżkami masła i śmietaną rozbitą z jajkami.
Włożyć do szerokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównując powierzchnię i tworząc rant po bokach.
Posmarować placek ketchupem i posypać tymiankiem.
Na tym położyć krążki cebuli podduszonej na oleju i posypać serem.
Posypać wiórkami pozostałego masła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stop. C.
Piec bez przykrycia.