Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron zapiekany z kalafiorem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do zapiekanki zamiast kalafiora można dodać brokuł.

Makaron zapiekany z kalafiorem.

Składniki:

Makaron zapiekany z kalafiorem.

 

  • makaron świderki 35-40 dag
  • kalafior 1 szt
  • boczek wędzony 10 dag
  • filet z kurczaka pieczony 10 dag
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa 3 łyżki
  • cebula dymka 2 szt
  • sól do smaku
  • pieprz o smaku

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z kalafiorem.
Kalafior ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić, podzielić na małe różyczki. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć z posiekanym czosnkiem. Makaron ugotować al-dente w wodzie z dodatkiem soli. Cebulę posiekać razem ze szczypiorem, mięso pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i zapiekać w temp 200 stopni około 15 minut.