Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Makaron zapiekany z parówkami po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne włoskie danie

Makaron zapiekany z parówkami po włosku

Składniki:

Makaron zapiekany z parówkami po włosku

 

  • 40 dag makaronu świderki
  • 30 dag cienkich cielęcych parówek
  • 20 dag ostrego tartego żółtego sera
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z parówkami po włosku
Makaron ugotować "al dente". Odcedzić. Przelać zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na połowie masła. Parówki obrać z osłonek. Pokroić na plasterki. Przesmażyć na reszcie masła. Makaron wymieszać z cebulą, parówkami, połową utartego sera, ziołami i przyprawami. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać resztą utartego sera. Piec 15 min w średnio nagrzanym piekarniku.