Makaron zapiekany z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polecam;-)))

Makaron zapiekany z szynką

Składniki:

Makaron zapiekany z szynką

 

  • 400 g makaronu
  • 250 g szynki
  • 2 łyżki
  • oleju
  • 150 ml śmietany 12%
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • koperek
  • 50 g utartego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z szynką
Szynkę pokroić w kostkę. Makaron ugotować w 3 l osolonej wody z dodatkiem oleju i odcedzić. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, układać warstwami na przemian makaron i szynkę. Śmietankę wymieszać z jajkiem, doprawić, wlać na makaron, posypać parmezanem i rozłożyć pozostałe masło. Piec 30 minut w temperaturze 200 st.C. Makaron z szynką można też zapiekać w kruchym cieście wypieczonym w tortownicy. Powierzchnię zapiekanki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 30 minut w temperaturze 180 st.C.