Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Makaron zapiekany ze słodką kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Makaron zapiekany ze słodką kapustą podawać jako dodatek, np. pieczeni mięsnych.

Makaron zapiekany ze słodką kapustą

Składniki:

Makaron zapiekany ze słodką kapustą

 

  • 30 dag makaronu wstążki
  • 1,25 kg kapusty
  • 2 cebule
  • 3 łyzki tłuszczu
  • sól i pieprz
  • 3 jajka
  • tłuszcz i bułka tarta

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany ze słodką kapustą
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, polać gorącą wodą, odsączyć polać tłuszczem. Kapustę umyć, poszatkować, dodać kilka łyżek wody i gotować, czasem zamieszać. Jeśli trzeba, odcisną, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, zmieszać z kapustą, makaronem i przyprawić. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą i wyłożyć do niej makaron i zapiec.