edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Makaron ze smażoną śmietaną

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Może nie wygląda najciekawiej, ale smakuje jak żaden inny

Makaron ze smażoną śmietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron ze smażoną śmietaną

 

  • Proporcje na 2-3 porcje:
  • 25 dag makaronu świderki
  • 1-2 łyżki sklarowanego masła
  • opakowanie 200g śmietany 18% (ja preferuję Piątnicy)
  • 20 dag białego sera półtłustego

Sposób przygotowania:

Makaron ze smażoną śmietaną
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odlać, lekko zahartować (powinien pozostać gorący i al dente). Na patelni rozgrzać masło, wlać do niego całą śmietanę. Smażyć aż do ścięcia się śmietany i uzyskania jej złotego koloru (poszczególne fazy smażenia na zdjęciu). Należy od czasu do czasu mieszać i pilnować, żeby się nie przypaliła. Cały ten proces trwa około 20 minut. Gorący makaron wyłożyć na talerze, polać usmażoną śmietaną i obficie posypać pokruszonym białym serem.
Makaron ze smażoną śmietaną
Smażona śmietana nabiera złotego koloru i szczególnego smaku.

Tagi:

makaron sery ser