ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Łosoś zapiekany z makaronem i szparagami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosta i smaczna zapiekanka. Sezon na szparagi się powoli kończy, dlatego trzeba korzystać póki czas!

Łosoś zapiekany z makaronem i szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś zapiekany z makaronem i szparagami

 

  • 350 g łososia
  • szparagi zielone (pęczek)
  • duża garść makaronu świderki
  • 100 g mascarpone
  • duża garść tartego sera grana padano`
  • 200 ml mleka
  • garść płatków migdałowych
  • suszona natka pietruszki
  • sól,pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Łosoś zapiekany z makaronem i szparagami
Łososia kroimy w kostkę, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem i wstawić w naczyniu żaroodpornym (równomiernie rozłożonego) na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Makaron gotujemy al dente. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości (uważac zeby się nie rozgotowały). Gotowe szparagi dodać do odcedzonego makaronu. w małym rondelku zagotować mascarpone z grana padano, dodać sól i pieprz, na koniec dolać mleko. Mieszać aż powstanie sos, który następne dodajemy do makaronu ze szparagami. całośc mieszamy i całą zawartość dodajemy do formy z łososiem, ponownie wszystko równomiernie wymieszać, posypać uprzednio pokruszonymi migdałami i suszoną natką i wstawić do pieca na kolejne 15 minut i gotowe. Smacznego :)
Łosoś zapiekany z makaronem i szparagami
najpierw podpiekamy delikatnie łososia
Łosoś zapiekany z makaronem i szparagami
makaron mieszamy ze szparagami i sosem
Łosoś zapiekany z makaronem i szparagami
składniki wymieszać w żaroodpornej formie
Łosoś zapiekany z makaronem i szparagami
z wierzchu posypać pokruszonymi migdałami