Sposób przygotowania:
Makaron ze szpinakiem
Makaron gotujemy aldente.
Jeśli korzystamy ze świeżego szpinaku, musimy go umyć, osuszyć i pokroić. Następnie wrzucamy nasz szpinak na patelnię na rozgrzaną oliwę.Mrożony musi się nam rozpuścić, ten świeży - zmięknąć i zmniejszyć swoją objętość .
Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę (wcześniej drobno posiekaną) oraz posiekany czosnek.
Dodajemy cebulkę i czosnek do szpinaku, chwilke dusimy.
Bazylie rwiemy w rękach na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników. Wlewamy śmietanę. Jeśli lubimy, dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Wykładamy makaron na talerz, polewamy masą szpinakową. Posypujemy startym serem.Ozdabiamy listkiem bazylii.
Jeśli korzystamy ze świeżego szpinaku, musimy go umyć, osuszyć i pokroić. Następnie wrzucamy nasz szpinak na patelnię na rozgrzaną oliwę.Mrożony musi się nam rozpuścić, ten świeży - zmięknąć i zmniejszyć swoją objętość .
Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę (wcześniej drobno posiekaną) oraz posiekany czosnek.
Dodajemy cebulkę i czosnek do szpinaku, chwilke dusimy.
Bazylie rwiemy w rękach na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników. Wlewamy śmietanę. Jeśli lubimy, dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Wykładamy makaron na talerz, polewamy masą szpinakową. Posypujemy startym serem.Ozdabiamy listkiem bazylii.
anemon
przejs
Ja też właśnie :) A na ten szpinak zainspirował mnie Twój przepis na pesto, tylko ,że nie miałam orzeszków w domu, więc zrobiłam szpinak, a pesto zrobię jakoś "na dniach" :)
anemon
Jeśli nie mam piniowych, to pokruszone orzeszki ziemne,też świetnie je zastąpią lub prażony słonecznik.
przejs