Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron ze szpinakiem i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do przygotowania sosu ze szpinaku można wykorzystać świeży szpinak.

Makaron ze szpinakiem i żółtym serem

Składniki:

Makaron ze szpinakiem i żółtym serem

 

  • 40 dag makaronu wstążki
  • 30 dag szpinaku mrożonego
  • 25 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ze szpinakiem i żółtym serem
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić, przelać gorącą wodą. Na patelni rozgrzać masło, dodać szpinak i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, odparować, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Połączyć z makaronem, dodać żółty utarty ser, wymieszać. Podawać na gorąco, od razy po przygotowaniu.