pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Makaronowa zapiekanka - kuchnia studenta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Studencka kuchnia "na bogato". Jest sycąca i pyszna. Wystarcza na dwa dni :)

Makaronowa zapiekanka - kuchnia studenta

Składniki:

Makaronowa zapiekanka - kuchnia studenta

 

  • 1 opakowanie makaronu świderki - 500g
  • 5 marchewek
  • mięso mielone z indyka
  • 3 małe koncentraty pomidorowe
  • 1 mały jogurt naturalny
  • stary żółty ser

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka - kuchnia studenta
Na początku myjemy i obieramy marchewki. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone marchewki. Smażymy aż będą miękkie. Teraz wrzucamy mięso mielone. Doprawiamy wszystko pieprzem. Dodajemy też dwa małe koncentraty pomidorowe. Wszystko razem smażymy aż mięso będzie lekko "zrobione". Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu - ja zwykle gotowałam go nieco krócej niż "zalecał" producent. Mały jogurt naturalny mieszamy z koncentratem pomidorowym. Dodajemy do makaronu - mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem - można ją tez podsypać delikatnie tartą bułką. Układamy warstwy: makaron - starty żółty ser - mięso - makaron - ser - mięso itd.