zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Makaronowe czosnkowe placuszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Świetny pomysł na wykorzystanie nadwyżki ugotowanego makaronu. Moje żarłoki już się śmieją że będą go gotować za dużo :)

Makaronowe czosnkowe placuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowe czosnkowe placuszki

 

  • 8 łyżek ugotowanego makaronu kokardki
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej
  • łyżka posiekanej, zielonej cebulki
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • łyżka skrobi lub mąki
  • sól czosnkowa wg smaku
  • łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • olej do smażenia
  • sos czosnkowy i ketchup jako dodatek

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe czosnkowe placuszki
Makaron ( można wykorzystać nadwyżkę po obiadową ) wsypuję do miski . Szynkę i ser żółty kroję w paseczki, następnie w kostki , dodaję do makaronu. W garnuszka roztrzepuję jajka, dodaję skrobię, mieszam, przelewam do miski z makaronem, dodaję posiekaną cebulkę i przyprawy. Całość mieszam , nabieram porcje łyżką i smażę placuszki. Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.
Makaronowe czosnkowe placuszki
Etap 1 Szynkę i ser żółty kroję w paseczki, następnie w kostki ,
Makaronowe czosnkowe placuszki
Etap 2 Makaron ( można wykorzystać nadwyżkę po obiadową ) wsypuję do miski
Makaronowe czosnkowe placuszki
Etap 3 mieszam, przelewam do miski z makaronem, dodaję posiekaną cebulkę i przyprawy.
Makaronowe czosnkowe placuszki
Etap 4 Całość mieszam , nabieram porcje łyżką i smażę placuszki.