jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makaronowe frytki na słodko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Takie frytki możemy także wykonać w wersji na ostro

Makaronowe frytki na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowe frytki na słodko

 

  • Składniki :
  • 200 g makaronu rurki,
  • 1 jajko,
  • 150 g serka mascarpone
  • Olej do smażenia,
  • ¾ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • Łyżka mleka
  • Cukier puder do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe frytki na słodko
Odważamy makaron. Przygotowany gotujemy al dente. Gotowy odcedzamy i przelewamy wodą. Odstawiamy by dokładnie obciekną. Na rozgrzanym oleju porcjami smażymy ugotowany makaron. Gdy zaczyna się rumienić wyjmujemy go i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Makaron nie powinien bardzo się zrumienić. Wówczas może stać się za twardy. Między czasie cynamon łączymy z łyżką cukru. Takim cynamonowym cukrem oprószamy frytki. Całość podajemy z sosem serowo-jajecznym SOS: Jajko wybijamy do garnuszka. Dodajemy do niego łyżkę cukru i ubijamy tak by powstał kogel-mogel. Można ubijać na parze! Serek wykładamy do garnuszka. Dodajemy do niego mleko oraz kogel-mogel. Ubijamy, aż składniki się połączą. Można całość dosłodzić jeszcze cukrem pudrem- w zależności czy lubimy słodkie. Sos przekładamy np. do sosjerki lub innego naczynka i podajemy do frytek.
Makaronowe frytki na słodko
Makron gotujemy al dente. przelewamy wodą i odsączamy
Makaronowe frytki na słodko
Cynamon łączymy z cukrem. posypujemy nim usmażony makaron.
Makaronowe frytki na słodko
makron porcjami smażymy na rozgrzanym oleju.
Makaronowe frytki na słodko
Do serka dokładamy ubite jajka. Całość razem miksujemy.