aniolek27

aniolek27

Szef Kuchni
[Przepisów: 64]

Makaronowe Impresje

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sposób na obiad lub kolację - swojski, a jednocześnie dość wykwintny dzięki kolendrze

Makaronowe Impresje

Składniki:

Makaronowe Impresje

 

  • makaron farfalle z mąki z pełnego przemiału
  • dwie średniej wielkości laski kiełbasy np. wiejska, toruńska lub śląska
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • łyżka mąki
  • dwie-trzy łyżki masła
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 250-300ml mleka
  • 100g serka topionego o smaku śmietankowym
  • sól i oliwa do gotowania makaronu
  • natka pietruszki i kolendra

 

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe Impresje
Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Kiełbaski pokroiłam w ukośne plasterki. W dużym rondlu rozgrzałam masło i udusiłam na nim kiełbaski, a następnie dodałam odsączoną z zalewy fasolę. W drugim rondelku stopiłam masło i oprószyłam mąką. Delikatnie wymieszałam, a po krótkiej chwili dolałam bulion i mleko i dokładnie wymieszałam. Doprowadziłam do wrzenia na średnim ogniu. Następnie do sosu dodałam serek i podgrzewałam do momentu aż się rozpuści. Sos doprawiłam kolendrą. Po dodaniu do niego makaronu i dokładnym wymieszaniu, posypałam natką pietruszki i w razie potrzeby dodaję jeszcze odrobinę kolendry.