Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami - sposób na sprzątanie lodówki po Świętach.

Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami

 

  • Kotlety:

 

  • makaron ( ja użyłam łazanek ) - 200 g
  • dowolna wędlina lub upieczony kurczak - 100 g
  • papryka czerwona - 100 g
  • cebula - 1 szt
  • pieczarki - 50 g
  • jajko - 2 szt
  • bułka tarta - 50 - 80 g
  • sól , pieprz - do smaku

 

 

  • możemy wykorzystac kawałki mięs , pieczonych szynek , mięso rosołowe

 

 

 

  • Sos grzybowy :

 

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami
Sos: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni. Pieczarki kroimy w półplasterki dorzucamy na patelnię , żeby się podsmażyły. Dolewamy śmietankę i wodę rozrobioną z mąką. Dodajmy przyprawy i mieszam na małym ogniu aż sos zgęstnieje.Kotlety : Uwaga! Wszystkie składniki muszą byc bardzo drobno pokrojone ( inaczej kotlety będą się rozpadac! ) Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy , studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażymy razem do momentu aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę a cebulka ładnie się zarumieni. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz drobno pokrojone mięsa i wędliny. Solimy , pieprzymy i chwilkę razem smażymy. Ostawiamy do ostudzenia. Makaron drobno kroimy i mieszamy z mięsem i warzywami. Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą. Wyrabiamy masę ( jeśli będzie za rzadka dodajemy jeszcze bułki tartej ). Formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Podajemy z gorącym sosem!
Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami
Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami - sposób na sprzątanie lodówki po Świętach.