SUPERPRZEPIS

Makaronowe miseczki ze szpinakiem

  • 1
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Makaronowe miseczki ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Pyszna i efektowna przekąska z makaronu i szpinaku z dodatkiem sera feta i suszonych pomidorów.

Składniki:

Makaronowe miseczki ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe miseczki ze szpinakiem
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. A następnie układamy go w kształcie "gniazd" w niedużych naczyniach żaroodpornych. Posiekany szpinak podsmażamy na odrobinie oleju (najlepiej z pomidorów), dodajemy sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na koniec dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

Dodajemy pokrojone pomidory i ser feta pokrojony w kostkę. Mieszamy i tak przygotowany szpinak nakładamy do makaronowych gniazdek. Możemy z wierzchu ozdobić jeszcze makaronem. Naczynka wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut
Makaronowe miseczki ze szpinakiem
Ugotowany makaron umieszczamy w żaroodpornych naczynkach
Makaronowe miseczki ze szpinakiem
Podsmażamy szpinak i doprawiamy go do smaku
Makaronowe miseczki ze szpinakiem
Do szpinaku dodajemy suszone pomidory i fetę
Makaronowe miseczki ze szpinakiem
Szpinak nakładamy na makaron i całość pieczemy