Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Makaronowe muszle na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne muszelki nadziewane na ostro

Makaronowe muszle na ostro

Składniki:

Makaronowe muszle na ostro

 

  • Makaron MUSZLE DUŻĘ OK.14szt.
  • mięso mielone ok.1/2kg
  • 250ml sosu pomidorowego
  • przyprawa do miesa mielonego
  • czosnek
  • ser żółty około 15dkg.
  • papryczki chili
  • 3/4 szkl. czerwone wino wytrawne
  • oliwa z oliwek
  • sos beszamelowy

 

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe muszle na ostro
Przygotowuję mięso mielone.Na patelnie wlewam kilka łyżek oliwy z oliwek, podsmażam czosnek ( 4 całe ząbki). Dodaję mięso mielone, do mięsa 2 ząbki czosnku przecisniętego przez wyciskacz, przyprawę do mm, troszke chili, sól i pieprz do smaku.Wyciągam całe ząbki czosnku. Po około 15min. podlewam wszystko czerwonym winem i smażę na małym ogniu , do momentu aż wino odparuje.Zalewam sosem pomidorowym. Zagotowuję i odstawiam z ognia. Muszle makaronowe gotuje około 10min. Następnie napełniam nadzieniem i układam w naczyniu żaroodpornym. Wszystko polewam sosem beszamelowym.Przykrywam plastrami żółtego sera. Wkładam do piekarnika i zapiekam około 30min. pod przykryciem w temp 180st. Smacznego ps, część muszli na zdjęciu wypełniona jest farszem pieczarkowym (przepis u mnie w profilu).