Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Makaronowe muszle z kurczakiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie banalnie proste w wykonaniu, a mimo to oryginalne. Nadaje się na zwykły obiad jak i na wyjątkową kolację. Polecam :)

Makaronowe muszle z kurczakiem i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowe muszle z kurczakiem i papryką

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe muszle z kurczakiem i papryką
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Filet z kuczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski.

Papryki myjemy, przekrajamy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Podsmażamy, kiedy będzie już dosyć miękka dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy do miski z kurczakiem. Obieramy i kroimy pieczarki, to samo z cebulą, podsmażamy. Dodajemy do reszty farszu.

W misce mieszamy passatę, pomidory krojone, zioła prowansalskie, paprykę ostrą. Wylewamy sos do naczynia żaroodpornego.

Muszle nadziewamy farszem, układamy ciasno na sosie w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartą mozzarellą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 15 minut.
Makaronowe muszle z kurczakiem i papryką
Filet z kuczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaronowe muszle z kurczakiem i papryką
Papryki myjemy, przekrajamy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Podsmażamy, kiedy będzie już dosyć miękka dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażamy.
Makaronowe muszle z kurczakiem i papryką
Obieramy i kroimy pieczarki, to samo z cebulą, podsmażamy.
Makaronowe muszle z kurczakiem i papryką
Muszle nadziewamy farszem, układamy ciasno na sosie w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartą mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 15 minut.