Sposób przygotowania:
Muszle faszerowane mięsem
Muszlę gotujemy al dente w osolonym wrzątku razem z łyżką oliwy.
Mięso mielone przyprawiamy do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wyrabiamy jednolitą masę. Oczyszczony por kroimy w plasterki a czerwoną paprykę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy por, następnie dodajemy mięso.
Po podsmażeniu mięsa dodajemy mąkę pszenną. Do całości wlewamy bulion i dodajemy pokrojoną paprykę, a następnie dusimy na wolnym ogniu aż odparuje nadmiar płynu.
Muszle nadziewamy mięsnym farszem i układamy w naczyniu posmarowanym olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut.
Po tym czasie każdą muszlę posypujemy serem zmieszanym z natką pietruszki . Zapiekamy jeszcze chwilę.
Mięso mielone przyprawiamy do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wyrabiamy jednolitą masę. Oczyszczony por kroimy w plasterki a czerwoną paprykę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy por, następnie dodajemy mięso.
Po podsmażeniu mięsa dodajemy mąkę pszenną. Do całości wlewamy bulion i dodajemy pokrojoną paprykę, a następnie dusimy na wolnym ogniu aż odparuje nadmiar płynu.
Muszle nadziewamy mięsnym farszem i układamy w naczyniu posmarowanym olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut.
Po tym czasie każdą muszlę posypujemy serem zmieszanym z natką pietruszki . Zapiekamy jeszcze chwilę.