madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Muszle faszerowane mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sprawdzą się na domowe przyjęcia jako przekąska, ale można także podać jako ciepłą kolację we włoskim stylu.

Muszle faszerowane mięsem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Muszle faszerowane mięsem

 

  • 20 muszli conchiglioni
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1szklanka bulionu
  • 5 dag żółtego sera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Muszle faszerowane mięsem
Muszlę gotujemy al dente w osolonym wrzątku razem z łyżką oliwy.

Mięso mielone przyprawiamy do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wyrabiamy jednolitą masę. Oczyszczony por kroimy w plasterki a czerwoną paprykę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy por, następnie dodajemy mięso.

Po podsmażeniu mięsa dodajemy mąkę pszenną. Do całości wlewamy bulion i dodajemy pokrojoną paprykę, a następnie dusimy na wolnym ogniu aż odparuje nadmiar płynu.

Muszle nadziewamy mięsnym farszem i układamy w naczyniu posmarowanym olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut.

Po tym czasie każdą muszlę posypujemy serem zmieszanym z natką pietruszki . Zapiekamy jeszcze chwilę.
Muszle faszerowane mięsem
Mielone mięso przyprawiamy do smaku solą pieprzem i czosnkiem
Muszle faszerowane mięsem
Umyte warzywa kroimy w plasterki i kosteczkę
Muszle faszerowane mięsem
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie
Muszle faszerowane mięsem
Na rozgrzanym oleju podsmażamy por w plasterkach
Muszle faszerowane mięsem
Dodajemy przyprawione mięso mielone i smażymy jeszcze chwilę
Muszle faszerowane mięsem
Wszystko podlewamy bulionem i dodajemy paprykę
Muszle faszerowane mięsem
Każdą muszlę nadziewamy farszem mięsnym
Muszle faszerowane mięsem
Muszle układamy w naczyniu posmarowanym olejem
Muszle faszerowane mięsem
Żółty ser mieszamy z posiekaną natką pietruszki

Tagi:

mięso sery ser