limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Makaronowy misz-masz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Propozycja na wyśmienite PIESkie żarcie

Makaronowy misz-masz

Składniki:

Makaronowy misz-masz

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pory, pokrojone wzdłuż na pół i w poprzek w cienkie plasterki
  • 350 g białej kapusty, poszatkowanej
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 duże czerwone jabłka ze skórką, pokrojone na kawałki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 250 g makaronu ryżowego świderki

Sposób przygotowania:

Makaronowy misz-masz
Rozgrzewam oliwę na średnim ogniu na dużej patelni. Wrzucam pory i smażę 5 minut, często mieszając, aż zmiękną. Dodaję kapustę i czosnek. Zwiększam ogień. Smażę, nadal często mieszając, jeszcze 5 minut, aż kapusta się przyrumieni. Następnie wrzucam jabłka, sół i pieprz. Smażę 2 minuty, aż jabłka nieco zmiękną. Dodaję ocet i musztardę. Duszę 30 minut. W międzyczasie gotuję makaron ryżowy w dużym rondlu z wrzątkiem według przepisu na opakowaniu. Odlewam, zachowując pół szklanki wody od gotowania. Przekładam makaron do dużej salaterki. Dodaję warzywa oraz zachowaną wodę, mieszam i gotowe!