katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Makoserniczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobrze znane i bardzo smaczne ciasto. Takie dwa w jednym. U nas gości obowiązkowo na świątecznym stole.

Makoserniczek

Składniki:

Makoserniczek

 

  • Ciasto:
  • mąka 3 szkl
  • cukier ok1/2 szkl
  • masło albo margaryna 1 kostka
  • żółtka 2 szt
  • jajko 1 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • Masa makowa:
  • masa makowa 1 1/2op
  • rodzynki 1 szkl
  • jajka 1-2 szt

 

  • Masa serowa:
  • ser na serniki 1 1/2 wiadereczka
  • cukier 1 szkl
  • śmietana ok 3/4 szkl
  • jajka 5 szt
  • budynie waniliowe 2 op
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Makoserniczek
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na ok 30 min.

Masę makową przekładamy do miski, dodajemy opłukane i lekko namoczone rodzynki oraz roztrzepane jajko. Wszystko mieszamy.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ser, śmietanę i budynie.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki.

Na ciasto wykładamy masę makową i przykrywamy masą serową.

Pieczemy ok 60- 70 min w 180 stopniach.