Sposób przygotowania:
Makosernik-piernik
Ze składników na ciasto, zagnieść ciasto kruche, jeśli jest za suche można dodać kwaśnej śmietany. Rozwałkować nie za cienko i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. MASA MAKOWA; oddzielić białka od żółtek. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, olejek i bakalie. Z białek ubić piane i delikatnie wszystko wymieszać . MASA SEROWA; Oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać pianę z białek. PRZEŁOŻENIE; na ciasto kruche wyłożyć masę makową, na nią połowę masy serowej, na ser ułożyć pierniczki, na to wyłożyć resztę masy serowej. Piec wszystko w piekarniku około godziny. Po upieczeniu polać polewą.