goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Makosernik-piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli nie możemy się zdecydować co upiec; sernik, makowiec, a może piernik? To ja polecam makosernik- piernik ;) 3w1.

Makosernik-piernik

Składniki:

Makosernik-piernik

 

  • CIASTO
  • 11/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA
  • 30 dag maku
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie
  • olejek migdałowy
  • MASA SEROWA
  • 1 kg zmielonego sera
  • 20 dag cukru kryształu
  • 8 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DODATEK
  • 40 dag gotowych pierniczków nadziewanych

 

Sposób przygotowania:

Makosernik-piernik
Ze składników na ciasto, zagnieść ciasto kruche, jeśli jest za suche można dodać kwaśnej śmietany. Rozwałkować nie za cienko i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. MASA MAKOWA; oddzielić białka od żółtek. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, olejek i bakalie. Z białek ubić piane i delikatnie wszystko wymieszać . MASA SEROWA; Oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać pianę z białek. PRZEŁOŻENIE; na ciasto kruche wyłożyć masę makową, na nią połowę masy serowej, na ser ułożyć pierniczki, na to wyłożyć resztę masy serowej. Piec wszystko w piekarniku około godziny. Po upieczeniu polać polewą.