luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Makowiec

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto bardzo dobrze się wyrabia i roluje, polecam jest proste w wykonaniu. Z podanych składników wychodzą dwa makowce.

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • 500 gram maki pszennej
  • 125 gram cukru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu(kto lubi)
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników(kto lubi)
  • 2 jajka
  • 250 gram serka homog.
  • 150 gram masla
  • Skladniki na nadzienie:
  • 2 jajka
  • 75 gram cukru
  • 200 gram maku zmielonego
  • 1/2 buteleczki oleku o smaku rumu
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 50 gram masla (stopionego)
  • 100 gram rodzynek
  • 100 gram pokrojonych na drobno orzechow

Sposób przygotowania:

Makowiec
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Maslo ubic z cukrem, dodac jajka i szczypte soli oraz make i serek, wszystko dobrze wymieszac. Zoltka (na nadzienie) ubic z cukrem, dodac mak, rodzynki, orzechy, cynamon i olejek rumowy oraz ubite na sztywno bialka. Ciasto podzielic na dwie czesci. Rozwalkowac na posypanym maka blacie , wylozyc polowe nadzienia makowego-zostawiajac z kazdej strony 3 cm. rant. Zwinac w rolade i polozyc na wylozona papierem do pieczenia blache. Piec 45-50 min. w temp.200 stopni. Goracy makowiec posmarowac stopionym maslem i posypac cukrem pudrem.