Sposób przygotowania:
Makowiec
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Maslo ubic z cukrem, dodac jajka i szczypte soli oraz make i serek, wszystko dobrze wymieszac. Zoltka (na nadzienie) ubic z cukrem, dodac mak, rodzynki, orzechy, cynamon i olejek rumowy oraz ubite na sztywno bialka. Ciasto podzielic na dwie czesci. Rozwalkowac na posypanym maka blacie , wylozyc polowe nadzienia makowego-zostawiajac z kazdej strony 3 cm. rant. Zwinac w rolade i polozyc na wylozona papierem do pieczenia blache. Piec 45-50 min. w temp.200 stopni. Goracy makowiec posmarowac stopionym maslem i posypac cukrem pudrem.
poziomka75
mam ochote skorzystac z twojego przepisu na makowiac na swieta tylko prosze mi powiedziec czy do ciasya nie daje sie jajek tylko setek bo w przepisie jest ze zoltka na nadzienie a bialka ubic piane i co dodac do ciasta?pozdrawiam
luna
Poziomka, do ciasta dodaj tylko 2 zoltka a do masy makowej 2 bialka. Pozdrawiam serdecznie:)
Joannasojma
luna
Ciesze sie, ze makowiec smakowal. Pozdrawiam serdecznie:)