czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Makowiec na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Makowiec to obowiązkowe ciasto na Boże Narodzenie. Taką wersję zawsze piekła mama mojego męża. Jest przepyszny...

Makowiec na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec na kruchym cieście

 

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 200g masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka octu.

 

  • Masa makowa:
  • puszka masy makowej (850g),
  • 4 białka,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka wódki.

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym cieście
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podizelić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu pokruszyć drugą, mniejszą część ciasta. Piec około 50 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Makowiec na kruchym cieście
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części
Makowiec na kruchym cieście
Mak połączyć z ubitymi białkami, wódką i skórką
Makowiec na kruchym cieście
Masę makową rozsmarowac na kruchym cieście
Makowiec na kruchym cieście
Na wierzch pokruszyć drugą częśc ciasta, upiec