Sposób przygotowania:
Makowiec na kruchym cieście
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podizelić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu pokruszyć drugą, mniejszą część ciasta. Piec około 50 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
![Makowiec na kruchym cieście Makowiec na kruchym cieście](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-na-kruchym-ciescie-317964.jpg)
![Makowiec na kruchym cieście Makowiec na kruchym cieście](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-na-kruchym-ciescie-317965.jpg)
![Makowiec na kruchym cieście Makowiec na kruchym cieście](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-na-kruchym-ciescie-317966.jpg)
![Makowiec na kruchym cieście Makowiec na kruchym cieście](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/makowiec-na-kruchym-ciescie-317967.jpg)